Tuesday, 9 April 2013

INJUSTICE: GODS AMONG US SUPERHERO PUN TAHU PENAT KALAU GADUH JE

Game gaduh (fighting) memang best lagi-lagi kalau yang bergaduh tu hero-hero komik yang kita suka kan. Injustice: Gods Among Us merupakan satu entry baru game fighting memaparkan hero-hero komik DC macam superman, batman, the flash dan karekter orang jahat macam Joker, Sinestro, Bane dan Doomsday. Jom layan sebab kat app store iOS dulu lah sebab game ini akan kuar 16 April (officially) utk konsol dan PC (sebab xsabar tunggu punye fasal..haha).
 
 INJUSTICE: GODS AMONG US (antara game yang sangat dinantikan 2013)

Injustice untuk iOS merupakan game yang sama konsepnya dengan full game dia iaitu perlawanan antara karekter-karekter DC Universe (hero dan orang jahat). Perlawanaan dalam platform iOS ni akan melibatkan perlawanaan secara trio bertukar sampai semua ahli mati ( last one standing dia menang). Permulaan bila main game ni kita akan diberi 3 orang karekter untuk memulakan permainan. Dari situ kita akan bina karekter yang akan naik level berdasarkan point untuk kita unlock skil (ultimate move bila dah cecah level 20 baru unlock) dan skil tier 1 dan tier 2 (yang perlu dibeli untuk unlock/upgrade damage). Kekurangan dia kat sini dia tak ada jalan cerita yang. Masuk arena gaduh samapai penat (energy habis tak leh bayar tol masuk gaduh...superhero pun tahu penat).
 Dashboard game ni simple dan straight forward


Perlawanan karekter ni semua ikut arena dia. Setiap arena ada beberapa siri perlawanan sebelum jumpe final fight untuk completekan satu-satu arena. Setiap kemenangan kita akan dapat markah untuk level up dan juga currency (duit) untuk beli upgrade (support card untuk karekter, naikkan damage special move) atau beli karekter baru dari store (superman dan batman mahal gile!!!lambat lagilah nak beli huhu). Sebelum kita unlock set arena baru, ada BOSS yang kita kene kalahkan dan nak kalahkan BOSS ni susah dan kene pandai timing serangan dan blocking (kene gak serangan dia tapi damage tu kurang). Nak masuk berlawan pun ada tol dia bergantung pada arena yang akan perlukan energy karekter (1 energy, 2 energy) dan aku expect lebih tinggi bagi arena-arena seterusnya (tunggu lagi energy full balik).
 Gaduh main swipe dan tap agak bosan walaupun simple (haih...)



Simpan dan gune kredit yang anda kumpul dengan bijak 
(beli pukal pun boleh tapi rugi takut kad xleh guna dengan karekter yang kita ada (dahlah mahal)..hoho)

Aspek perlawanan Injustice iOS pula sangat simple. Tapi untuk serang, tekan pada/iphone dengan dua jari untuk block, tekan power (level 1,2,ultime) untuk buat super move yang QTE sama ada timing atau swipe lelaju (kanak-kanak pre-school pun leh master). Lokasi perlawaan dia lawa dan pelbagai namun elemen untuk kita guna peralatan kat site tu sebagai senjata tak ada macam full game (dah lawan pun tap tap jer mana nak capai nye kerusi meja kat site). Walaupun kaedah berlawan simple namun kene bijak gak untuk timing blocking, serangan dan tagging kawan kita masuk sebab musuh makin susah menuju level-level berikut dan ada kelebihan masing.
 
Super move hero/villain sangat best tapi tunggu dah samapi level 20 baru leh unlock(adoi ai)

Injustice bagi iOS ni bagi aku yang suka main game bolehlah untuk preview sikit rasa mian game Injustice sebelum yang full version keluar. Game versi iOS ni juga bolehlah kalau nak dimainkan bila tak duk depan konsol main full game. Grafik diakui lawa dan lawan sebagai karekter komik DC memang best (xjemu kot). Namun aku kecewa sebab move set dia mudah dan tiada variasi, karekter sedia ada untuk kita guna sikit dan paling sedih TIADA MULTIPLAYER!!! (sebab iphone dan ipadkan memang online..huuhuu) serta tiada jalan cerita pun (aku yakin full game ada nanti). Jadi untuk aku main game ni pun kejap-kejap je lah sampai energy karekter habis aje (tunggu lagi). Namun full game Injustice  memang aku nantikan dengan penuh bernafsu sekarang ni..hoho. 

No comments:

Post a Comment